עניינים רכושיים בין בני זוג
חלוקת רכוש בין בני זוג נשואים בישראל מוסדרת בעיקר באמצעות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973. העיקרון המרכזי בחוק הוא הסדר איזון המשאבים, לפיו בעת פקיעת הנישואין (בגירושין או פטירה), זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווי כלל הנכסים שנצברו על ידי שניהם במהלך הנישואין. חשוב להדגיש כי ההסדר אינו מקנה בעלות משותפת בנכסים במהלך הנישואין, אלא יוצר זכות לאיזון כלכלי בעת פירוק הקשר.
הנכסים הנכללים בהסדר איזון המשאבים הם אלו שנצברו במהלך חיי הנישואין ועקב המאמץ המשותף של בני הזוג. נכסים אלה כוללים דירת מגורים, חסכונות, השקעות, קרנות פנסיה, קופות גמל, רכוש עסקי, זכויות סוציאליות, ואף מוניטין מקצועי במקרים מסוימים. מנגד, החוק מחריג מהאיזון נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג טרם הנישואין, נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה במהלך הנישואין, וכן נכסים שנקבע לגביהם בהסכם ממון כי לא יאוזנו.
הפסיקה הישראלית הכירה גם בחזקת השיתוף, עיקרון שפותח בפסיקה עוד לפני חקיקת חוק יחסי ממון. לפי חזקה זו, נכסים שנצברו במהלך הנישואין נחשבים כרכוש משותף שיחולק בין בני הזוג באופן שווה, גם אם נרשמו רשמית על שם אחד מהם בלבד. חזקה זו עשויה לחול, בנסיבות מסוימות, על זוגות שנישאו לפני כניסת חוק יחסי ממון לתוקף, ולעיתים גם על נכסים שהוחרגו מאיזון המשאבים.
הסכם ממון מאפשר לבני זוג להסדיר את יחסי הרכוש ביניהם באופן שונה מהקבוע בחוק. באמצעות הסכם זה, בני הזוג יכולים לקבוע אילו נכסים יישארו בבעלות נפרדת, אילו יהיו משותפים, וכיצד יחולק הרכוש במקרה של פירוד. הסכם ממון חייב לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי בעת עריכתו, או של נוטריון (כאשר ההסכם נערך לפני הנישואין), על מנת שיהיה תקף.
סוגיות רכושיות מורכבות עלולות להתעורר במקרים של פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג, נכסים משפחתיים, עסקים משותפים, או כאשר נכסים משמעותיים נרכשו בסיוע הורים. אתגרים נוספים עשויים להיווצר כאשר אחד הצדדים מסתיר נכסים, מבריח רכוש, או כאשר קיימים חובות משמעותיים. בהתמודדות עם מורכבויות אלה, עורך דין המתמחה בדיני משפחה יסתייע לעיתים במומחים כלכליים (כגון רואי חשבון ושמאי מקרקעין) לצורך הערכת שווי נכסים, איתור רכוש מוסתר, ופיתוח אסטרטגיות לחלוקה הוגנת.
עו"ד רחלי שמעון מלווה את לקוחותיה בניהול ההיבטים הרכושיים בהליכי פירוד וגירושין. בזכות ניסיונה הרב, היא מזהה מוקדי מחלוקת פוטנציאליים, מתכננת אסטרטגיות משפטיות מותאמות, ומגנה על הזכויות הקנייניות של לקוחותיה. גישתה המקצועית והמעמיקה מובילה להסדרים הוגנים ומאוזנים, השואפים ליציבות כלכלית לאחר הפירוד.
